Ένας όμορφος και ιδανικός προορισμός για να περάσετε την Κυριακή παρέα με το παιδί σας, αποτελεί το Σούνιο ‘’το ακρωτήρι της Αττικής’’. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα μπορείτε να ανακαλύψετε την μαγεία της φύσης και την ιστορικότητα της περιοχής συνδυάζοντας τη βόλτα στο Αιγαίο Πέλαγος και τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου με την επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα.
Στο ακρωτήρι του Σουνίου, οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό που περιβαλλόταν από τείχος. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς. Στον υπαίθριο χώρο του ιερού υπήρχαν αγάλματα. Το πιο γνωστό είναι ο << Κούρος του Σουνίου >> που βρίσκεται στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο κυριότερος ναός, ο ναός του Ποσειδώνα είναι αφιερωμένος στον θεό της θάλασσας, είναι δωρικού ρυθμού ναός και ο μόνος που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Βρίσκεται σε ύψος 73 μέτρων από τη θάλασσα. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 444 π. Χ και μέσα σε τέσσερα χρόνια ( το 440 π.Χ. ) ήταν έτοιμος. Το σημείο που έχει χτιστεί σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα και να χαλαρώσετε. Το κόστος για τον ναό είναι μικρό και σίγουρα αξίζει.
Η βόλτα στο Σούνιο δεν τελειώνει εδώ, καθώς στην περιοχή υπάρχει ο περίφημος Εθνικός Δρυμός του Σουνίου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε φέρνοντας το παιδί σας σε επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ο μικρότερος δρυμός της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής στην λεγόμενη ‘’Λαυρεωτική’’ και καταλήγει στο ακρωτήριο του Σουνίου. Έχει συνολική έκταση 35.000 στρέμματα, από τα οποία τα 7.500 αποτελούν τον πυρήνα του και τα 27.500 την περιφερειακή του ζώνη.
Η περιοχή είναι γνωστή για τα μεταλλεία και τα ορυκτά της. Περισσότερα από 280 ορυκτά έχουν συλλεχθεί και βρίσκονται στο Ορυκτολογικό μουσείο του Λαυρίου. Τα μεταλλεία χρονολογούνται από την αρχαιότητα όπου οι Αθηναίοι έβγαζαν τα απαραίτητα μέταλλα όπως : μόλυβδο, σίδηρο και άργυλο.
Σε όλο το δρυμό υπήρχαν σπηλιές με αποτέλεσμα τη δημιουργία απολιθωμάτων. Η χλωρίδα του Δρυμού είναι πλούσια σε πεύκα, αγριελιές, κουμαριές, κέδρους και σπάνια αγριολούλουδα. Η πανίδα κατά την νεολιθική περίοδο περιελάμβανε ελάφια, αγριογούρουνα, αρκούδες. Σκελετοί ελαφιών και οστά κότας έχουν ανακαλυφθεί σε στοές των μεταλλείων της περιοχής από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα, η πανίδα του Δρυμού αποτελείται από: αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια, νυφίτσες, κουκουβάγιες , κότσυφες κ. ά.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας μπορείτε να απολαύσετε ολόφρεσκα θαλασσινά στις ψαροταβέρνες της περιοχής με θέα τη θάλασσα. Εάν δεν βιάζεστε να επιστρέψετε, καθίστε έως τη δύση του ηλίου για να δείτε το περίφημο ηλιοβασίλεμα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΘΕΑΣΗ!